MARIA OG MOHAMED, Teater Grob...

Teater Grob og teaterRICH er gået sammen og har begået en sci-fi-forestillingen MARIA OG MOHAMED. En opdagelsesrejse ind i Maria og Mohameds liv. Og det er en rutsjetur mellem store følelser, grin og en klump i halsen.

Maria er født og opvokset i Hellerup med højt til loftet, følelsesmæssigt overskud, nudistforældre og økonomien i orden. Mohamed er født i Mogadishu, Somalia, flygtet til Danmark og opvokset i Kolding med flugten og krigens skygge over familien i et fremmed land. Nu mødes de på scenen. MARIA OG MOHAMED er en collage, hvor Maria og Mohamed spiller hinanden i væsentlige begivenheder og relationer i deres respektive liv. Scenerne udspiller sig i et sitrende sci fi-univers – et ukendt territorium for dem begge. MARIA OG MOHAMED går på opdagelse i to menneskers liv på godt og ondt, og er en rejse til det indre rum.

Foto: Emilia Therese

Ved første øjekast er de et pudsigt match, Maria Rich og Mohamed Ali Osman, som de træder frem for os i deres blå heldragter med ens, nærmest selvlysende sko og hver med en kasse under armen. De skal på en ekspedition, en ekspedition ind i hinandens liv og historie. Og det er her det pudsige match, pludselig giver mening. Netop fordi der er så stor forskel på de to, både fysisk, kønsligt og baggrundsmæssigt, giver rejsen ind i hinandens historie mening. Og når de så går i gang med at fortælle hinandens historier, opstår magien. For det giver forestillingen så meget intensitet, at de ikke bare fortæller deres egne historier til hinanden og os. Som når Maria, som Mohamed, fortæller om dengang, han fandt sit alterego Ozzy. Eller når Mohamed, som Maria, fortæller om dengang, hendes liv krakelerede under stress og depression. Ja, så skiftevis griner og græder vi. Og de er gode de to. De tør gå planken helt ud og fortælle os alle de mest personlige og private historier. Det er modigt og virkelig godt spillet.

Daniel Wedel har iscenesat med sans for de personlige historier, med utrolig meget humor og plads til de helt store grin. Dramaturgisk halter forestillingen desværre. Der er steder hvor forestillingen dykker og det virker som om, den ikke helt ved hvilken vej den skal. Det er en skam, for når det hele kører, er det hele utroligt seværdigt, morsomt og lærerigt. For alt det der med rumdragter og rejser ind i et sci-fi-univers er, i mine øjne, slet ikke nødvendigt. Jeg kunne ønske mig lidt mindre rumrejse og lidt mere historiefortælling.

Maria Rosendahl Chemnitz har skabt en fantastisk scenografi og nogle kostumer, der understreger præmissen i rejsen til et fremmed, indre rum, der, i samarbejde med Malte Hauges gennemarbejdede lysdesign, rammer forestillingen flot ind.

Alt i alt en intens rejse ind i Maria og Mohameds univers. Og til slut opdager vi, at de slet ikke er så forskellige de to, Maria og Mohamed, men derimod skræmmende ens. Tak fordi i tør vise os det!

Manuskript: Vivian Nielsen Tekstfragmenter: Maria Rich og Mohamed Ali Osman Iscenesættelse og dramaturgi: Daniel Wedel Scenografi og kostumer: Marie Rosendahl Chemnitz Musik og live lyddesign: Øivind Weingaarde Lysdesign: Malte Hauge Dramaturgisk konsulent: Tanja Diers Medvirkende: Maria Rich og Mohamed Ali Osman

Kommentarer