SKAM 1 - Eva, Aveny-T...

Den norske hitserie SKAM har, som det første sted i verden, ramt de skrå brædder på Aveny-T på Frederiksberg. Og det fungerer over al forventning. Det er ungdomsteater med nerve og noget på sinde.

Foto: Pernille Kaalund

Med udgangspunkt i første sæson af den norske hitserie SKAM, om den unge pige Eva og hendes kvaler med kæreste, gymnasiestart, jalousi, fortid og nye – og gamle veninder, blænder Aveny-T på Frederiksberg op for teaterversionen”SKAM 1- Eva”. Med en flok håndplukkede, helt unge skuespillere – nogle friske fra Gymnasiet, andre elever på statens skuespillerskoler – har Martin Lyngbo, tidligere direktør for Mungo Park i Allerød, sat i scene. Line Mørkeby har bearbejdet, og på fineste vis formået, at få skåret hele første sæson af SKAM ned og helt ind til benet. Hun og Lyngbo formår at få essensen af tv-versionen frem, så latteren ruller og tårerne triller. Blandt andet scenen, hvor Vilde brækker sig efter en alt for vild bytur, mens hendes fire veninder holder hendes hår, til tonerne af Dejlig er Jorden, er både så absurd komisk og på samme måde så rørende fin, at jeg måtte knibe en lille tåre.

Jon Stephensens scenografi er helt enkel og har publikum på tre sider, samtidig med, at salen også inddrages som spillerum. Det er med til at give forestillingen liv og nerve og scene – og kostumeskift foregår nærmest umærkeligt og giver et godt flow til forestillingen.

De 8 medvirkede ER deres karakterer, uden på nogen måde at være en 1:1 kopi af deres tv-alterego. Det er en ensemblepræstation man sjælendt ser og man mærker kærligheden og venskabet, alle 8 i mellem. Jeg bliver dog nødt til at fremhæve Frieda Joanna Krøgholt, der, kun 17 år gammel, giver os et nuanceret og rørende portræt af Eva. Det er meget dygtigt karakterarbejde. Sammen med Sylvester Byders følsomme gestaltning af Jonas, bliver hun nerven i SKAM 1 – Eva.

Jeg må - med skam - indrømme, at jeg gik ind til forestillingen som en skeptiker. Men jeg kan roligt sige, alt er love!

Iscenesættelse: Martin Lyngbo Scenografi: Jon Stephensen Bearbejdning: Line Mørkeby
Medvirkende: Frieda Joanna Krøgholt, Sofie Salee, Asil Al-Asadi, Nanna Finding Koppel , Karla Rosendahl Rasmussen, Sylvester Byder, Mathias Käki Jørgensen og Jonathan Sthalschmidt

Kommentarer